Projekt neve: CAD-CAM technológián alapuló fogászati protézisek készítésére alkalmas rendszer kifejlesztése

Projekt leírás: A hagyományos protéziskészítés hosszú munkaigényes feladat, és nem túl környezetbarát, mivel rengeteg felesleges segédanyag, például gipsz, viasz, kerül felhasználásra. Ezen kívül a protéziskészítés során a fogtechnikus sok vizet, áramot és gázt használ fel. A projekt célkitűzése egy olyan rendszer létrehozása, amely teljes mértékben automatizálja a protézis készítést ! A kifejlesztendő innovatív rendszer egy alsó-felső teljes(28 fogas) protézist kb. 2,5 óra alatt, kb. 500 Watt/óra energiaráfordítással képes lesz elkészíteni. Vizet, gázt és a hagyományos protéziskészítésnél alkalmazható segédanyagokat nem fog felhasználni, és nem lesz hulladék a protézis elkészültével.
A projekt során elkészülnek a kivehető fogászati protézisek gyors és hatékony előállítására alkalmas eljárás berendezései: egy 3D szkenner és egy 3D printer. Az új berendezések segítségével az egyedi protézisek nagy számban és jelentős szakmai munka ráfordítás nélkül is előállíthatók lesznek.
A CAD-CAM technológián alapuló eljárás során első lépésként a fogatlan vagy részlegesen foghiányos szájüregből vagy mintáról egy szkenner segítségével digitális adatfelvételt készítünk. Második lépésben a szkenneléssel kapott információkat egy célszoftver segítségével számítógéppel feldolgozzuk és létrehozzuk a kivehető fogpótlás (protézis) virtuális digitális képét. Harmadik lépésben a protézis virtuális digitális képe alapján egy egyedi minta felépítő, prototípuskészítő készülék segítségével el készítjük magát a protézis kész darabját, ezt a 3D printer segítségével kívánjuk megvalósítani.
A fejlesztés tárgya egy technológia és a hozzá tartozó berendezések, egy 3D szkenner, egy 3D printer és a működésükhöz kapcsolódó programok kifejlesztése.
A kifejlesztendő 3D szkenner funkciója a fogorvos által vett minta 3D letapogatása, vagyis digitalizálása lesz. A CAD programmal ellátott szkenner gépészeti és villamos megtervezése a projekt egyik fontos, K+F feladata. A 3D printer kifejlesztésénél először a mechanikai szerkezetet kell megtervezni, melynek vezérlő programja a CAM program lesz. Ezt követően a printer nyomtatófeje, egy extrúder kerül kifejlesztésre. Az extrúder egy olyan berendezés lesz, amely egy, a fogászatban ismert és széles körben használt fényre kötő műanyagból, a 3D printer segítségével felépít egy kész fogsort.

Kedvezményezett neve és elérhetősége: Happy-Dent Kft., 1119 Budapest, Tétényi út 107

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége: MAG Zrt. - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. 1139 Budapest, Váci út 81-83.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

A Közreműködő Szervezet honlapja: MAG Zrt. - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.